DGS (Dikey Geçiş Sınavı)
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. DGS sınavının amacı, sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. DGS’de 60 matematik, 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 soru yer alır. DGS sınav süresi 150 dakikadır.
Yatay ve dikey geçiş arasındaki fark nedir?
Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa buna yatay geçiştir, ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteniyorsa buna da dikey geçiş denir. Örneğin Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde okuyan bir kişi gerekli geçiş şartlarını tamamlayıp kontenjan dahilinde İstanbul Üniversitesi İşletme bölümüne yatay geçiş ile geçebilir. Teknikerlik okuyan bir öğrenci, dikey geçiş sınavına girerse ve yeterli puanı alırsa mühendislik alanına geçiş yapabilir.
DGS’ye kimler girebilir?
Herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler bu sınava başvurabilir. Sınava ön lisans programlarından mezun olan adayların yanı sıra son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuru yapabilir. DGS’ye yurt dışından da başvuru yapmak mümkündür. Birtakım nedenlerden dolayı başvuruların yapılacağı tarihlerde yurt dışında bulunmak durumunda olan ve başvuru merkezine gidemeyecek durumda olan adaylar için de başvuru imkânı vardır.
Lisans mezunları DGS’ye girebilir mi?
Dikey geçiş sınavına yalnızca iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ya da mezun olabilecek şartları yerine getirmiş adaylar başvurabilir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapabilmek için meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma şartı vardır. Lisans programlarından mezun kişiler için bu durum geçerli değildir. Eğer ön lisans programında son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız DGS’ye giriş hakkınız olacaktır.